вівторок, 18 травня 2021 р.

 Вишиванка - це щоразу молитва.

В Косівській бібліотеці відбулась народознавча віртуальна година, на якій присутні заходу дізнались, що являє собою Українська вишивка.

Українська вишивка - один із видів декоративного мистецтва українців; орнаментальне або сюжетне зображення на тканині, шкірі виконане різними ручними аба машинними швами. Вишивка - один із найпоширеніших видів ручної праці українських жінок і, зокрема дівчат, її вживають в українському народному побуті передусім на предметах одягу, в основному на жіночих та чоловічих сорочках. Крім того, вишивки поширені на предметах домашнього вжитку, як ліжники, обруси, наволочки, 

рушники тощо.

В Україні налічують близько 100 видів і технічних прийомів вишивання ( гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець, плетіння тощо).

Композиційне вирішення української вишивки відзначається безмежною фантазією, колоритом. І все ж переважає стрічкова, букетна і вазонна композиції. Відповідно до етнографічних особливостей вишиванки виявляють чимало регіональних відмінностей. При тому, українські вишиванки мають один спільний для всіх земель стиль, так що їх не важко розпізнати серед вишиванок інших народів - слов'янських і неслов'янських.


Кольори української вишиванки загалом відомі в обмеженній кількості й гармонійних сполуках.Найбільше уживані червана і чорна барва, або чорна, червоногаряча і жовта. Часами долучають також зелену і синю. Рідко вживаються срібна, золота і сіра нитки. Взагалі багатство барв збільшується з півночі на південь.


Вишивка - це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних прагнень, інтелекту українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  чорнобиль 🕯️Сьогодні – день памʼяті Чорнобильської катастрофи 🕯Схиляємо голови в пошані перед кожним, чиє життя та здоров’я забрав нев...