неділя, 12 грудня 2021 р.

Андрію, Андрію, я тобі пшеничку сію. 

Зима приносить нам багато теплих родинних свят, традицій та обрядів.

13 грудня ми святкуємо День святого Андрія Первозванного. І хоч Андрій Первозванний — християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання калити та багато іншого.


 

В народі свято Андрія називають «Калита». Це свято вважається парубоцьким, бо в Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити збитки, а дівчата цієї ночі ворожать на свою долю.








 

 За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ще ввечері 12 грудня. Як тільки вечоріло, дівчата приносили до господині, у якої мали відбутися вечорниці, хто що мав із необхідних продуктів, і допомагали господині приготувати святкову вечерю. 













  

 

    А після заходу сонця приходили хлопці, які приносили наливку і цукерки, розсідалися у світлиці і тоді розпочиналося дійство. Спочатку переповідали цікаві історії, жартували, розважалися, щоб дочекатися півночі, а вже в ніч з 12 на 13 грудня починали ворожити на майбутню долю.  













 Дівчата в ніч на Андрія ворожили найрізноманітнішими способами. Напириклад: ім'я судженого з глечика діставали,  обирали за допомогою гадання на чашках яким буде найближче майбутнє, якщо в ємкості хліб, то до достатку, а якщо ключі, до відкриття таємниці і так далі..






 І це далеко не всі види ворожіння на Андрія, ми знаємо лише маленьку часточку обрядів Андріївських вечорниць, які проводили наші предки. Але і сьогодні це свято веселе і колоритне,  яке святкують всі незалежно від віку.

    

























 

Немає коментарів:

Дописати коментар

  чорнобиль 🕯️Сьогодні – день памʼяті Чорнобильської катастрофи 🕯Схиляємо голови в пошані перед кожним, чиє життя та здоров’я забрав нев...