середа, 1 лютого 2023 р.

Перлина світової класики - Жуль Верн. 

Жуль Верн — французький письменник, який вважається одним з засновників жанру наукової фантастики.
Народився майбутній письменник у місті Нант в 1828 році. Він був найстаршою дитиною у сім'ї, а загалом у сім'ї було п'ятеро дітей. Батько Жуля Верна працював адвокатом і син після закінчення школи був змушений піти по стопах батька і так він почав вивчати юриспруденцію в Парижі, але його любов до літератури змусила його піти по іншій стежці й він кидає навчання на юриста і йде працювати в театр, де пише комедії, лібрето й розповіді.

У своїх романах Жуль Верн описує наукові винаходи та досягнення, які на той час здавалися лише фантастикою, але через деякий час стали реальністю, у всіх своїх ранніх книгах автор наголошує, що прогрес — це благо. У творчості французького письменника можна чітко простежити боротьбу добра і зла.. В його книгах на читачів чекають захопливі описи техніки, подорожей, а також і яскраві та живі образи благородних героїв, симпатичних та дивакуватих вчених.

Коли його творчість починає приносити прибуток, то письменник купує собі яхту і відправляється у плавання. І так в 1859 році він побував у Англії та Шотландії, а 1861 році у Скандинавії. Таким чином його основним місцем роботи був кабінет на яхті. У другому плаванні письменник відвідує Сполучені Штати, а згодом ще й Африку та країни Європи.

У своїх романах Жуль Верн описує наукові винаходи та досягнення, які на той час здавалися лише фантастикою, але через деякий час стали реальністю, у всіх своїх ранніх книгах автор наголошує, що прогрес — це благо. У творчості французького письменника можна чітко простежити боротьбу добра і зла.. В його книгах на читачів чекають  захопливі описи техніки, подорожей, а також і яскраві та живі образи благородних героїв, симпатичних та дивакуватих вчених.

Згодом письменник захворів на цукровий діабет й втрати взір, але він не залишив літературу і почав надиктовувати свої романи, а 24 березня 1905 року він помирає у себе в домі. Після смерті письменника у нього в архіві залишилася картотека, що включає понад 20 тисяч зошитів з відомостями з усіх областей людського знання на той час. На могилі Жуля Верна встановлено пам'ятник з лаконічним написом: «До безсмертя і вічної юності».


Немає коментарів:

Дописати коментар

  чорнобиль 🕯️Сьогодні – день памʼяті Чорнобильської катастрофи 🕯Схиляємо голови в пошані перед кожним, чиє життя та здоров’я забрав нев...