четвер, 6 липня 2023 р.

 Купальське свято розсипає зорі.

Купальське свято розсипає зорі.
Ведуча, Дарина, розповіла присутнім, що одним із найдавніших літніх свят наших предків є Івана Купала, яке випадає 7 липня. У народі об’єднався образ язичеського бога достатку Купали з християнським пророком Іваном. Це день літнього сонцестояння. Свято молоді, сонця, землі, води і вогню, чаклування на кращу долю, свято духів давнього роду нашого.
Згідно зі слов'янськими традиціями головними персонажами свята були Купало — покровитель кохання та продовження роду та Мара (Марина або Марена) — божество, яке символізує зиму і приносить недуги та голод

На Івана Купала дівчата збирали полин, оскільки вважали, що його бояться відьми та русалки. Полин носили на поясі, вплітали у вінки, встромляли у вікна будинків і воріт, щоб перегородити шлях відьмам. Одним дуже важливим символом свята є вінки, які дівчата заздалегідь плели з різноманітних трав та прикрашали кольоровими стрічками. На Купала дівчата пускали вінки на воду, якщо вінок пливе добре то дівчина скоро вийде заміж, а якщо крутиться на місці чи тоне, — то ще дівуватиме.
Ми намагались дотриматись більшість традицій та гарно провести час, і це нам добре вдалося, дівчатка водили хороводи, танцювали, розповідали декілька цікавих фактів про Івана Купала і на завершення, пускали вінки на воду.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  чорнобиль 🕯️Сьогодні – день памʼяті Чорнобильської катастрофи 🕯Схиляємо голови в пошані перед кожним, чиє життя та здоров’я забрав нев...